Bagel


Idag bakade jag bagels, som ni ser på bilden blev den första rätt så misslyckad. Men övning ger färdighet och några godkända blev det minnsan! Jag började göra de igår natt, mamma sov och jag gick in till min systers rum och satte på bakmaskinen. Den är ganska gammal så den låter som fan men hon sov så djupt att hon inget hörde. Sen lät jag det jäsa medan jag kollade på min syster som spelade Play station 2. Sen formade jag dem till bagels, alla i olika storlekar...
Så blev klockan 02.30 och jag gick och la mig. Jag vaknade klockan 06.00 och gjorde klart de. Jag hade tänkt att mamma skulle hinna få nybakade bagels till frukost men hon var tvungen att gå annars hade hon missat bussen. Så jag kom till henne senare och gav henne en!
Jag använde Leilas recept.
Ingredienser
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
13.5 dl vetemjöl special
Vatten till kokning
Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung.
2. Tillsätt lite mjöl i taget.
3. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård.
4. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
6. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.
7. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
8. Koka upp vatten i en stor kastrull.
9. Sätt ugnen på 175 grader.
10. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.
11. Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
12. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön.
13. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
SHIT. Narin the BAKING MACHINE